Muszle OYTA, 2 - 5 mm

Muszle OYTA,  2 - 5 mm

Doskonałe źródło wapnia dla kur niosek i drobiu rzeźnego.

Szczegóły

61,50 zł brutto

Muszle OYTA są produktem naturalnym, który tworzony jest organicznie przez żywe organizmy. Otrzymuje się je z dużych pokładów muszli ostryg zalegających w płytkich wodach Morza Północnego.

Muszle OYTA mają szczególnie wysoką biodostępność, są łatwo pobierane przez ptaki. Dodatkowo, w odróżnieniu od kredy pastewnej, muszle ostryg zawierają również inne minerały i metale.

 

Muszle OYTA są cennym źródłem wapnia dla drobiu. Zwłaszcza kury nioski o wysokiej nieśności wymagają optymalnego pokrycia zapotrzebowania na wapń, szczególnie w okresie tworzenia skorupy jaj – często wiele godzin po ostatnim karmieniu. Dlatego tak ważna jest dostateczna ilość wapnia we właściwym czasie.

Muszle OYTA mają grubszą strukturę niż kreda pastewna lub żwirek wapienny, przez co pozostają dłużej w żołądku. Ze względu na tę szczególną strukturę cząsteczek muszli ostryg wapń jest powoli uwalniany do układu pokarmowego. Doskonała rozpuszczalność zapewnia ciągłe dostarczanie wapnia do krwiobiegu przez całą dobę. Optymalna ilość wapnia jest więc dostępna w najbardziej odpowiednim czasie. Oznacza to maksymalną wytrzymałość skorupki jaja, a także wzmocnienie kości drobiu rzeźnego. Wapń jest uwalniany stopniowo do krwiobiegu aż do poziomu 100%. Muszle ostryg są w 100% strawne in vitro.

Muszle OYTA zostały poddane obróbce cieplnej w tak wysokiej temperaturze, że możliwość skażenia bakteriami chorobotwórczymi, takimi jak Salmonella, zostało wyeliminowane. Produkt OYTA jest wolny od salmonelli.

 

Skład:

Różne rodzaje umytych, połamanych, wysuszonych, poddanych obróbce cieplnej
i przesianych muszli Oystergritmix.

Wapń

37%

Sód

0,4%

Fosfor

0,04%

popiół nierozpuszczalny

max. 5%

 

Frakcja:

2 - 5 mm

 

Dawkowanie:

Produkt OYTA podaje się głównie pod koniec cyklu nieśności, ponieważ starsze kury nioski mają większe trudności z korzystaniem z zapasów wapnia z kości.

Propozycje stosowania:

Okres nieśności

Częstotliwość

%

tydzień 50 - 55

2 razy tygodniowo

1 % OYTA 1

tydzień 55 - 65

3 razy tygodniowo

2 % OYTA 1

do 75 i później

codziennie

3 % OYTA 1

 

Generalnie produkt OYTA może być podawany do woli, osobno w kurniku. Możliwe jest również stosowanie w mieszankach paszowych dla drobiu w późniejszym okresie nieśności. Do produkcji mieszanek lub w przypadku podawania w zautomatyzowanych liniach paszowych zalecane jest stosowanie OYTA 1 2-5 mm. Jest to najbardziej optymalny rodzaj OYTA dla dojrzałych niosek, dodatkowo ten rodzaj nie sprawi problemów w automatycznym podawaniu paszy.

Wysoko produkcyjne kury nioski potrzebują około 4% wapnia do normalnej produkcji. Oznacza to, że w paszy będzie około 10% węglanu wapnia (kredy pastewnej). Optymalnym jest zastosowanie około 3% OYTA jako części z tych 10% w paszy. Ważne jest, aby pamiętać przy tym o stosunku wapnia do fosforu

 

Trwałość i przechowywanie:

3 lata od daty produkcji, pod warunkiem przechowywania w suchym miejscu.

 

Opakowanie:

Worki 25 kg.

 




Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis były w pełni prawidłowe i kompletne.
Niestety, nie możemy zagwarantować, że podane dane nie zawierają pomyłek i błędów,
które jednak nie mogą być podstawą do ewentualnych roszczeń.

W razie jakichkolwiek wątpliwości lub chęci uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt z działem handlowym. Prezentowane informacje nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.

Daj znać, gdy zobaczysz błąd w opisie!

Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Realizuj zamówienie

Super Ferma